Ziemniaki

Odmiany ziemniaków:

Catania

Ma charakterystyczny kremowo biały miąższ, gładką skórkę z płytkimi co do głębokości oczkami. Posiada owalny kształt bulw skłonny do osiągania dużych rozmiarów.

Swoim wyglądem i smakiem najbardziej przypomina młodego ziemniaka.

Cechy:

  • dojrzałość: bardzo wczesna
  • kolor skórki: żółty
  • typ kulinarny: B
  • nie ciemnieje podczas obróbki kulinarnej
  • dla zwolenników dobrego smaku i jasnego miąższu.

 

Excellency

Excellency to uniwersalna odmiana jadalna i frytkowa. Po ugotowaniu ziemniaki łatwo się rozsypują.

Ziemniaki doskonale nadają się do pieczenia i na frytki. Są również doskonałe do przygotowania kartaczy, kopytek, knedli czy klusków śląskich.

Cechy:

  • dojrzałość: średniowczesna
  • kolor skórki: żółty
  • typ kulinarny: BC
  • skrobia: 14,9 %
  • poziom suchej masy: 21,2%.

 

Marabel

Ma gładką skórkę i płytkie oczka, odznacza się czystą i wyraźna barwą miąższu, a także nie ciemnieje po ugotowaniu.

Jest odmianą o typie kulinarnym B i świetnie nadaje się do przerobu na świeże obieranie. Ziemniaki te są doskonałe do przygotowania puree, babki ziemniaczanej, placków, kopytek, knedli czy klusków śląskich.

Cechy:

  • dojrzałość: wczesna
  • kolor skórki: żółty
  • ładny optycznie kształt bulwy
  • wyjątkowy smak
  • nie ciemnieje po ugotowaniu
  • typ kulinarny: B.

 

Red Sonia

Uzupełnia grupę odmian bardzo wczesnych, ma gładką czerwoną skórkę oraz żółty smaczny miąższ. Jest typem kulinarnym B, o bulwach wyrównanej wielkości z płytkimi oczkami.

To ziemniakidoskonałe do gotowania, smażenia, pieczenia czy przygotowania kiszki ziemniaczanej.

Cechy;

  • dojrzałość: bardzo wczesna do wczesnej
  • kolor skórki: czerwony
  • typ kulinarny: B
  • brak ciemnienia po ugotowaniu
  • bardzo smaczny ziemniak.

 

Nie wiesz co wybrać? Zastanów się do czego potrzebujesz ziemniaka.

Typy konsumpcyjne ziemniaków

Typ A – sałatkowy

Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w plastry czy kostkę. Nie rozpada się. To ziemniaki  na sałatki, do smażenia i do zup.

Typ B – ogólnoużytkowy

Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki do gotowania, najlepiej sprawdzą się jako składnik dań z mięsem i sosami.

Odmiany: Red Sonia, Catania, Marabel

Typ C – mączysty

Po ugotowaniu ziemniaki łatwo się rozsypują. Doskonałe do przygotowania placków, puree, frytek i do pieczenia.

Odmiany:  Excellency